Home » Keukenmachine kopen tips » Wat is het verschil tussen een keukenmachine en foodprocessor?

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en foodprocessor?

Keukenmachines en foodprocessors worden nog wel eens door elkaar gehaald. Beide zijn handige hulpjes in de keuken, maar voor andere doeleinden geschikt. Vraag je je af wat het verschil is tussen een keukenmachine en een foodprocessor? Na het lezen van dit artikel weet je welke voor jouw situatie het beste is.

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en foodprocessor?

Het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor

Eigenlijk is ‘keukenmachine’ de overkoepelende term voor zowel keukenmixers en foodprocessors, maar de term wordt vaak gebruikt om een keukenmixer (of keukenrobot) aan te duiden.

Het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor komt neer op hoe ze omgaan met ingrediƫnten. Een keukenmixer gebruikt verschillende kloppers om ingrediƫnten te mixen, kneden en kloppen. Een foodprocessor gebruikt messen en schijven om te hakken, pureren, snijden en raspen.

Kloppen en mengen

Food processor: Als je het mes van je food processor gebruikt om te mixen, houd er dan rekening mee dat je tegelijkertijd pureert. Dit is prima bij het bereiden van hummus of pesto, maar als je wilt mixen zonder te snijden, heb je een food processor nodig met een opzetstuk voor kloppen en kneden.

Keukenmachine: Een keukenmixer is gemaakt voor kloppen en mixen. Keukenmachines hebben tot wel 10 snelheden en gebruik je om slagroom en eiwitten kloppen en allerlei soorten beslag te mengen.

Hakken, snijden en raspen

Food processor: Dit is de primaire functie van een food processor. De meeste food processors worden geleverd met een multifunctioneel mes en verschillende schijven die speciaal voor deze taken zijn ontworpen. Kruiden hakken, courgettes snijden en kaas raspen, allemaal in een handomdraai gedaan zonder rommel.

Keukenmachine: Standaard kunnen keukenmixers niet snijden of hakken. Echter zijn er wel keukenmachines met opzetstukken hiervoor.

Pureren

Food processor: Een food processor is een prima hulpmiddel voor het pureren van dikkere mengsels zoals aardappelen, avocado’s, geroosterde aubergines en meer. Om soep te pureren heb je vaak wel een extra opzetstuk nodig.

Keukenmachine: Gebruik een platte klopper om aardappelen te pureren.

Sappen

Food processor: Fruit hakken en pureren gaat goed met een food processor, maar voor het maken van sappen heb je een sapcentrifuge opzetstuk nodig.

Keukenmachine: Voor het maken van sappen met een keukenmachine heb je een blende- of sapcentrifuge opzetstuk nodig.

Pasta en deeg

Food processor: Sommige food processor hebben een speciaal hulpmiddels voor het kneden van deeg. Omdat ze meestal echter een kleinere kom hebben, is het niet heel praktisch. Voor het bereiden van pasta’s is een food processor ook niet geschikt.

Keukenmachine: Bijna alle keukenmachines beschikken over een deeghaak. Sommige hebben bovendien hulpstukken voor het maken pasta.

Vlees

Food processor: Een food processor is een uitstekende keuze voor het hakken van verschillende soorten vlees. Op een food processor past echter geen vleesmolen.

Keukenmachine: Op een keukenmachine kun je vaak ook een vleesmolen opzetstuk zetten. Zo draai je zelf gehakt.

Conclusie: foodprocessor of keukenmachine?

Afhankelijk van het soort eten dat je wilt bereiden en hoe je dat wilt bereiden kun je een keuze maken voor een foodprocessor of keukenmachine. Kies je voor een keukenmachine? Hier vind je de beste keukenmachines, gekozen door ons. En hier vind je onze selectie beste foodprocessors.