Home » Keukenmachine kopen tips » Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben?

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben?

Wanneer je een keukenmachine gaat kopen, is het vermogen een van de belangrijke zaken om naar te kijken. De vraag; hoeveel watt moet een keukenmachine hebben, is dan ook een veel gestelde. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het wattage niet volledig bepaald hoe kracht een keukenmachine is. Hoe je wel kan bepalen wat jij nodig hebt, gaan we hieronder bekijken!

Wat betekent wattage bij een keukenmachine?

Wattage is simpelweg de aanduiding van het vermogen, die in watt of wattage wordt uitgedrukt. Het is alleen niet zo dat meer vermogen ook gelijkstaat aan meer kracht. Vaak geldt dit overigens wel, maar niet altijd. De hoeveelheid watt geeft simpelweg aan hoeveel energie er benodigd is om de motor te kunnen omdraaien. Hoe minder vermogen een keukenmachine nodig heeft, en dus hoe minder watt, hoe sneller een machine oververhit raakt. Daarom leidt een hoger wattage vaak tot meer kracht. Overigens hebben de meeste apparaten een automatische stop wanneer een machine te warm wordt.

Wat is het verschil tussen directe en indirecte aandrijving?

Wanneer we gaan kijken naar de kracht van een keukenmachine, moeten we dus verder kijken dan enkel het wattage. De aandrijving is hierbij van groot belang. Het grootste verschil zit in direct of indirecte aandrijving. Bij directe aandrijving zorgt de motor voor het draaien van de machine. Wanneer er een indirecte aandrijving is, zit hier nog een machine tussen. Dat tussenonderdeel wordt dus aangedreven door de motor. Het is natuurlijk vrij logisch dat een directe aandrijving krachtiger is dan een indirecte aandrijving. Daarom kan een directe aandrijving met minder watt, toch net zo krachtig zijn als een indirecte aandrijving met meer watt. Kitchenaid keukenmachines beschikken bijvoorbeeld over directe aandrijving.

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben?

De vraag blijft nu natuurlijk, hoeveel watt moet jouw keukenmachine hebben? Het antwoord daarop is volledig afhankelijk van de toepassing. Wanneer je zwaar deeg wil gaan kneden met het apparaat, heb je meer vermogen nodig. Hieronder hebben we de verschillende categorie├źn uitgelicht.

Tot 500 watt

Dit zijn de lichtste keukenmachines, waarvan er niet veel op de markt zijn. Het zijn overigens natuurlijk wel ook de goedkoopste apparaten. Dat de keuze niet zo groot is, is ook niet zo gek. Het vermogen is vaak simpelweg niet hoog genoeg om veel te kunnen doen. Een normale handmixer heeft vaak ook een vermogen van 500 watt. Wat kun je er dan wel mee? Bijvoorbeeld slagroom kloppen en licht beslag mixen.

500 tot 750 watt

Het assortiment wordt in deze categorie al veel groter. Er bevinden zich veel betaalbare modellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding in deze categorie. Er zijn ook meerdere bekende apparaten die hierin vallen. De prijs ligt vaak rond de 100 euro. Dat is vrij betaalbaar, en toch krijg je daar zeker veel voor terug. Deze zijn geschikt om slagroom te kloppen, beslag te mixen en licht deeg te kneden.

750 tot 1000 watt

Nu wordt het echt leuk. Een keukenmachine tot 1000 watt is namelijk al echt van zeer goede kwaliteit. Als je gaat kijken naar de best beoordeelde keukenmachines, vallen deze ook voor een groot deel in deze categorie. Het zijn hele krachtige machines waarmee je veel kan doen. Slagroom kloppen, beslag mixen en meestal zelfs zwaar deeg mixen en kneden. Waarom zou je dan eventueel toch nog een stapje hoger gaan? Dat is eigenlijk alleen nuttig wanneer je vaak zwaar deeg langdurig wil kneden, en/of een grotere kom mengkom wil.

Boven de 1000 watt

Dit zijn de absolute toppers, de professionele keukenmachines. Door het krachtige vermogen kun je deze apparaten voor vrijwel alles gebruiken. Ze hebben dus bovendien vaak een grote mengkom, en zijn daarmee ideaal voor het kneden en mixen van grote hoeveelheden beslag of deeg. Dit kan je bovendien langdurig doen. Verder kun je met deze apparaten natuurlijk hetzelfde als met de overige varianten. Wij denken wel dat deze apparaten voor de meeste mensen enigszins overbodig zijn, omdat je het meestal simpelweg niet nodig hebt.

Het maken van een keuze zou nu een stukje makkelijker moeten zijn. Onthoud vooral dat je altijd moet kijken naar zowel het wattage, als naar de aandrijving. Dit samen bepaalt de kracht van een keukenmachine.

Lees ook: